Hacker most wanted (15 maart 1998)

Kevin Mitnick in betere tijden (www.mitnick.com) Kevin Mitnick, ooit door de FBI tot most wanted computercrimineel bestempeld, leest zijn e-mail op papier. Sinds hij in 1995 werd opgepakt op verdenking van hacken, creditcardfraude en diefstal, mag hij geen computer meer aanraken. Zijn advocaat gaat regelmatig bij hem langs met een stapel afgedrukte mailtjes van vrienden en kennissen. Als het aan de rechter ligt, komt daar voorlopig geen verandering in. Volgens de rechter en de officier van Justitie is de 34-jarige Mitnick zo handig met computers en modems dat hij een permanent gevaar voor de samenleving vormt, zelfs al zit hij in de gevangenis.

www.kevinmitnick.com

Terug naar hacken.

14 april moet Mitnick voorkomen. De lijst met beschuldigingen is lang. Hij wordt onder meer verdacht van inbraak in computers van particulieren, bedrijven, providers en universiteiten, diefstal van software en creditcardnummers, het stelen van bedrijfsgeheimen, computerfraude en vernieling.

Of het proces op tijd begint, is maar de vraag. De hoorzittingen, die begin maart moesten plaatsvinden, zijn uitgesteld omdat de rechter meer tijd nodig had om antwoord te geven op Mitnick’s verzoek een laptop te mogen gebruiken om zich voor te bereiden op zijn zaak. De openbare aanklager beweert dat het dossier meer dan tweehonderd miljoen pagina’s bevat. Om dit bewijsmateriaal op waarde te kunnen schatten, wil Mitnick een computer gebruiken. Geen onredelijke wens; als je al die pagina’s zou printen, past de verdachte zelf niet meer in zijn cel. Bovendien is het ondoenlijk om in de korte tijd die Mitnick nog rest tot zijn proces alles door te lezen. Met een tekstverwerker en een zoekprogramma kan hij de documenten van de tegenpartij systematisch bekijken.

MARIE-JOSÉ KLAVER

Zie ook het achtergrondartikel: De lange rechtsgang van hacker Kevin Mitnick