A R T I K E L E N   >> H A C K E N

  home   |  artikelen   | weblog   |  boek   |  mailinglist   |  links   |  bio   | contact


Internet
Recht
Providers
E-commerce
Spam
Filteren
Privacy
Aftappen
Echelon
Hacken
Virussen
Beveiliging
Cybercultuur
Agents
Kunst
Recensies
Media
Browsers
Vrouwen
Kinderporno
Misc

Cd roms
Spelletjes
Educatief

 

 

H A C K E N:

Zie ook het dossier computerbeveiliging van NRC Handelsblad.

Hackers zijn het spelen voorbij
(NRC Handelsblad, 11 augustus 2001)
De digitale techniek zorgt voor steeds meer privacy-problemen, zo constateerden hackers in Enschede op de hackersconferentie HAL2001. En spelen is niet langer zonder gevaar.

Demonisch beeld hacker bijgesteld
(NRC Handelsblad, 6 januari 2001)
De Amerikaanse computerhacker Kevin Mitnick kwam vorig jaar na vijf jaar cel vrij. Hackerjournalist Eric Corley maakte een documentaire die sommige beschuldigingen weerlegt.

Een paradijs voor hackers
(NRC Handelsblad, 12 februari 2000)
Altijd online zijn via de kabel heeft veel voordelen: nooit meer in gesprek, geen hoge telefoonrekeningen en een relatief snelle verbinding. Maar kabelinternetters zijn ook een geliefd doelwit van computerkrakers.

Illustratie

Hackers waren we, maar aardige hackers
(NRC Handelsblad, 19 mei 2000)
Op school werden ze steevast met de nek aangekeken, maar door hun uitzonderlijke computerkennis is nu iedereen naar ze op zoek: de 'geeks'. Twee boeken over de levens van jonge computervirtuozen, met tegengestelde afloop. Jesse Dailey en Eric Twilegar vinden een goede baan. De Duitse hacker Tron sterft een geheimzinnige dood.

Crackers hinderen nieuwe economie
(NRC Handelsblad, 11 februari 2000)
Beveiligingsdeskundigen waarschuwen al jaren dat het Internet niet veilig genoeg is voor vertrouwelijke correspondentie en personeelsadministratie. Ook als ruggengraat voor de nieuwe economie is deze week het netwerk erg instabiel gebleken.

UPC wil schade verhalen op student
(NRC Handelsblad, 31 januari 2000)
Kabelbedrijf UPC overweegt maatregelen te nemen tegen de Hilversumse student die een programma heeft gemaakt waarmee klanten hun Internetverbinding kunnen opvoeren. Met het programma FuckUpc van Terrence Koeman (18), dat op verschillende websites staat.

Hacken tussen creativiteit en criminaliteit
(NRC Handelsblad, 31 december 1998)
In Berlijn confereerden eind december duizenden hackers om elkaar de nieuwste beveiligingslekken te demonstreren en te discussiëren over de mysterieuze dood van een collega. De scheidslijn tussen creatieve technologie en criminele toepassingen was soms flinterdun.

Computerkrakers laten zien hoe gemakkelijk het is
(NRC Handelsblad, 2 november 1998)
Buurthuis De Ringvaart in Haarlem herbergde zo'n 200 jonge hackers tijdens de Nederlandse Hackersmeeting 98. In een zaal vol zoemende PC’s werd gediscussieerd over computerbeveiliging en privacybescherming.

Pentagon zaait paniek over virtuele cyberaanvallen
(NRC Handelsblad, 10 oktober 1998)
Het Pentagon waarschuwde wekenlang op schrille toon voor de kwetsbaarheid van de eigen computers voor aanvallen door hackers. En trok dat later weer in. Wat is de achtergrond?

De lange rechtsgang van hacker Kevin Mitnick
(1 mei 1998)
De computerkraker Kevin Mitnick zit al ruim 3 jaar zonder proces vast in voorarrest op beschuldiging van computervredebreuk en fraude. Als het aan de Amerikaanse Justitie ligt, komt de hacker voorlopig niet uit de gevangenis.

VS willen hackers aanpakken
(NRC Handelsblad, 30 april 1998)
Een nieuwe 'inbraak' in de computersystemen van het Pentagon en de NASA heeft geleid tot grote opschudding. De Amerikaanse overheid slaagt er maar niet in haar netwerken te beveiligen.

Hackers zijn geen criminelen
(NRC Handelsblad, 18 april 1998)
Er wordt weer veel gehackt de laatste tijd. En dat is maar goed ook. De afgelopen maanden zijn computerhackers er moeiteloos in geslaagd de beveiliging van de computersystemen van het Pentagon, de NASA , verschillende Amerikaanse universiteiten en Deutsche Telekom te kraken.

Hacker most wanted
(Link, april 1998)
Kevin Mitnick, ooit door de FBI tot most wanted computercrimineel bestempeld, leest zijn e-mail op papier. Sinds hij in 1995 werd opgepakt op verdenking van hacken, creditcardfraude en diefstal, mag hij geen computer meer aanraken.

De gaten in Windows
(NRC Handelsblad, 24 maart 1998)
Smurf, boink, teardrop en nuke. Internetgebruikers die door één van deze programma's getroffen worden zien opeens hun scherm blauw worden. Er zit niets anders op dan de computer te herstarten.

Cyberaanval op het Pentagon
(NRC Handelsblad, 10 maart 1998)
Na een besloten persconferentie van het Pentagon, waar alleen journalisten van militaire bladen en toonaangevende persbureaus als Reuters en AP waren toegelaten, verschenen eind vorige maand een paar alarmerende berichten over een 'cyberaanval' op militaire computers in de media.

HIP

Van hacker tot regeringsadviseur
Interview met Felipe Rodriquez
(November 1997)
Internetjaren lijken op hondenjaren. Het is pas vier jaar geleden dat Felipe Rodriquez-Svensson (28) Hacktic, de eerste publieke Internetprovider in Nederland, oprichtte. Van dit netwerk maakten destijds ook NRC Handelsblad en de VPRO gebruik om e-mail te versturen. Sinds die tijd is het Internetgebruik in Nederland stormachtig gegroeid.

Het nieuwe hacken
(NRC Handelsblad, 12 augustus 1997)
De roman Nearly Roadkill van journalist Caitlin Sullivan en kunstenaar Kate Bornstein schetst een somber beeld van de digitale toekomst. Over niet al te lange tijd, aan het begin van de volgende eeuw, zal het Internet in handen zijn van multinationals die het gebruiken als een reusachtig distributiekanaal voor reclame.

mjk@marie-joseklaver.nlMarie-José Klaver

Internetcolumn
Lees Apenstaartje,
wekelijks verschijnende rubriek
over internet.

internetrubriek vraag & antwoord
Vraag & antwoord


Bovenkant pagina