A R T I K E L E N   >> R E C E N S I E S

  home   |  artikelen   |  boek   |  mailinglist   |  links   |  bio   | contact


Internet
Recht
Providers
E-commerce
Spam
Filteren
Privacy
Aftappen
Echelon
Hacken
Virussen
Beveiliging
Cybercultuur
Agents
Kunst
Recensies
Media
Browsers
Vrouwen
Kinderporno
Misc

Cd roms
Spelletjes
Educatief

 

 

R E C E N S I E S:

De rijkdom van een na´ef stelletje pubers
(NRC Handelsblad, 17 augustus 2001)
Internet zou een nieuw humanistisch utopia brengen, meende een kleine elektronische voorhoede vijf jaar geleden. Die heilsverwachtingen zijn niet uitgekomen. Het medium blijkt zelfs steeds meer onderworpen aan stringente wetgeving en regulering. Journalist Michael Lewis blijft de digitale toekomst echter opgewekt tegemoet zien in zijn nieuwste boek Next. The future just happened.

Hackers waren we, maar aardige hackers
(NRC Handelsblad, 19 mei 2000)
Op school werden ze steevast met de nek aangekeken, maar door hun uitzonderlijke computerkennis is nu iedereen naar ze op zoek: de 'geeks'. Twee boeken over de levens van jonge computervirtuozen, met tegengestelde afloop.

'Internet is echter dan real life'
(NRC Handelsblad, 9 december 2000)
Dagelijks nemen miljoenen internetgebruikers deel aan discussies op mailinglijsten en in nieuwsgroepen, worden er chatsessies georganiseerd en tips uitgewisseld, problemen opgelost en nuttige homepages gebouwd. Marianne van den Boomen (45), cyberantropoloog en webredacteur van de Groene Amsterdammer, schreef een boek over virtuele gemeenschappen.

Amazon.com: Gigant op de pof
(NRC Handelsblad, 28 april 2000)
Menig Internetbedrijf dat nog geen vijf jaar bestaat en nog geen cent winst heeft gemaakt, is nu meer waard dan ondernemingen die het al tientallen jaren goed doen. Gouden bergen worden verwacht door investeerders en beleggers van Internetbedrijven die sinds een jaar of wat aan de lopende band worden opgericht, soms letterlijk op zolderkamertjes.

Het grote gluren is begonnen
(NRC Handelsblad, 10 september 1999)
We zijn geen moment meer onbespied. Al onze bewegingen en handelingen worden elektronisch geregistreerd. Internet werd geboren toen twee computers in september 1969 voor het eerst een 'netwerk' vormden. Maar hoe anoniem is cyberspace dertig jaar later nog? De sleutel voor e-commerce is onlangs gekraakt. E-mail was een daglang voor iedereen te lezen. Een Canadese politicoloog bepleit de terugkeer van Grote Broer, om de digitale chaos te reguleren.

Illustratie

Als de computer wakker wordt
(NRC Handelsblad, 30 juli 1999)
Het leven van de Britse wiskundige en computerpionier Alan Turing heeft allle ingrediënten van een spannend boek. Al voor de Tweede Wereldoorlog hield Turing (1912-1954) zich aan de universiteiten van Cambridge en Princeton bezig met kunstmatige intelligentie en slimme computers. Op 26-jarige leeftijd werd de briljante Cambridge fellow, die ook een verdienstelijk hardloper was, door de Britse geheime dienst gerecruteerd om de codes van de nazi's te kraken. Turing leverde in de jaren 1939-1945 zowel een belangrijke bijdrage aan de overwinning van de geallieerden als ook aan de computerkunde.

De schoonheid van software
(NRC Handelsblad, 18 september 1998)
Een computerprogramma of een wiskundig bewijs kan even mooi zijn als een schilderij of een symfonie. Toch zijn maar weinig informatici zich van de schoonheid van hun vak bewust. De wereld zou er daarom een stuk beter aan toe zijn als op technische universiteiten ook kunstgeschiedenis en literatuur gedoceerd werd, vindt David Gelernter.

Mooi weer spelen op Internet
(NRC Handelsblad, 27 maart 1998)
Internet geeft individuen een indrukwekkende macht, namelijk de mogelijkheid om over de hele wereld gehoord te worden. Dat stelt uitgever en digitaal ondernemer Esther Dyson in Release 2.0, haar boek over de betekenis van Internet voor de samenleving.

De erotiek van het programmeren
(NRC Handelsblad, 4 december 1997)
Er is niet veel bekend over het leven en werk van computerprogrammeurs, een beroepsgroep die een steeds belangrijker rol speelt in de samenleving. Er zijn wel wat boeken over programmeurs geschreven voor managers.

Hoe bewijsvast is de E-mail?
(NRC Handelsblad, 16 september 1997)
Alle technologische vernieuwing wordt aanvankelijk met scepsis ontvangen. In de vorige eeuw werd van de telefoon beweerd dat deze te veel tekortkomingen had om ooit als serieus communicatiemiddel te kunnen dienen.

Mörings webbronnen
(NRC Handelsblad, 12 mei 1997)
Fortunat F. Müller-Märki klinkt als de naam van een personage uit een van de verhalen van sprookjesschrijver Nathan Hollander, de hoofdpersoon van Marcel Mörings roman In Babylon.

Project Gutenberg onder vuur
(NRC Handelsblad, 11 november 1997)
In 1971 vatte de Amerikaan Michael Hart het plan op een elektronische bibliotheek aan te leggen. Aanleiding voor dit idee, dat zou uitgroeien tot een levenswerk, was een account op het computersysteem van de universiteit van Illinois dat hij kreeg.

Van @ tot zwart gat
(NRC Handelsblad, 27 januari 1998)
,,Internet is in. Iedereen heeft het erover. De kranten staan er bol van.'' Deze constatering staat op de achterflap van het Internet Woordenboek.

Inheemse bewoners van het net
(NRC Handelsblad, 23 september 1997)
Bots. The Origin of New Species is een uitgebreide ontstaansgeschiedenis van de meest uiteenlopende soorten bots en agents. Bots zijn de eerste inheemse bewoners van het Net, meent Andrew Leonard.

Een handig naslagwerk
(NRC Handelsblad, 30 december 1997)
Science fiction schrijver Bruce Sterling voorspelde dat 'de jaren negentig' aan de komende generatie, die in de jaren tachtig is opgegroeid, zullen toebehoren.

Overbodig boek over geldzaken
(NRC Handelsblad, 22 juli 1997)
Internet speelt een groeiende rol in het financiële en economische verkeer. Financiële transacties (betalingen, leningen, beleggingen) worden in toenemende mate online afgesloten.

mjk@marie-joseklaver.nlMarie-JosÚ Klaver


Bovenkant pagina