Een greep uit mijn favoriete websites:
Karin Spaink
De eerste website die ik bezocht en waar ik wat langer bleef, is die van collega-journalist Karin Spaink. Ik had toen alleen nog de tekstbrowser Linx en de site van Spaink staat vol interessante artikelen. In de loop der jaren is de site flink uitgebreid, maar de inhoud is nog steeds belangrijker dan de vorm.
Gnutella
De gevestigde orde heeft het er moeilijk mee. Gnutella is een gratis programma waarmee gebruikers MP3's en andere bestanden kunnen uitwisselen. Gnutella is bedacht door de jeugdige MP3-pioniers Justin Frankel en Tom Pepper, die de eerste MP3-speler WinAmp schreven. Het uitwisselprogramma kan onmogelijk verboden worden omdat het open source is. De broncode is openbaar, iedereen mag er zijn eigen programma mee maken. (Er is ook een Nederlandse versie die Hagelslag heet.)
Kevin Mitnick
De Amerikaanse hacker Kevin Mitnick is begin dit jaar vrijgelaten. In totaal heeft hij meer dan vijf jaar in de gevangenis gezeten voor een serie computerinbraken bij onder meer Motorola en Sun. Zijn straf is nog niet afgelopen. Mitnick, die zichzelf karakteriseert als een 'elektronische joyrider', mag tot 2003 geen PC aanraken en ook niet praten of schrijven over technologie. Voor een verstokte computerfreak als Mitnick, die na vijf jaar eenzame opsluiting in een wereld is terechtgekomen waar zelfs oma's en kleuters aan het mailen en surfen zijn geslagen, moet dat moeilijk te verkroppen zijn.
Zeeburgnieuws
Site met nieuws over het Amsterdamse stadsdeel waar ik woon.
Kunst in de openbare ruimte
Prachtige site met foto's en beschrijvingen van kunstwerken in Amsterdam die buiten te vinden zijn.
Het Bureau
Feiten en meningen over de romancyclus Het Bureau van J.J. Voskuil. Met een who-is-who en foto's van het gebouw waar Maarten Koning zo lang heeft gewerkt.
Project Gutenberg
Elektronische versies van literaire werken die tot het publieke domein behoren. Handig als je snel een citaat wil controleren of een tekst wil nalezen.
Project Gutenberg (Duits)
Project Gutenberg heeft een aparte Duitse afdeling, met onder meer werk van Kafka, Kant, Keller en Kleist, gedichten, sprookjes en Duitse vertalingen van Shakespeare en Mark Twain.
NY Times boekbesprekingen
Boekenbijlage van de New York Times, met meer dan 50.000 recensies en fantastische specials over schrijvers. Van veel besproken boeken is hier ook het eerste hoofdstuk te lezen. (Registratie is gratis, maar verplicht.)
Powell's
Powell's is een gezellige, niet al te commercieel ogende boekensite. Lezers kunnen een keuze maken uit meer dan 1,5 miljoen titels en worden niet lastig gevallen met koopsuggesties zoals bij concurrent Amazon.com. De koopjesafdeling is geweldig! Duizenden titels op het gebied van geschiedenis, economie, informatica en belletrie voor spotprijzen.
Goede Nederlandse online boekwinkels voor ramsj-boeken zijn Boekhandel Roelants en De Slegte.
Albert Heijn thuisservice
Hier bestel ik mijn wekelijkse boodschappen. Elke zaterdagochtend betreden twee sterke jongens mijn keuken met een paar zakken kattenbakgrind, een krat Spa en genoeg eten voor ons en de poezen
(Mitnick, Pengo en Guus). Bestellen kan met een paar klikken en Albert Heijn bezorgt op vrijwel elk gewenst tijdstip: 's ochtends, 's middags, 's avonds en ook op zaterdag.
New York Times
Mijn favoriete krant op het web is de New York Times, die ik nu al 4 jaar elektronisch lees en nog nooit als papieren krant in mijn handen heb gehad. De sectie Technology is erg goed. Ook in het archief met boekbesprekingen zoek ik vaak.
NextMonet
NextMonet is een site waar ongeveer 10.000 kunstwerken van Amerikaanse, Europese en Aziatische kunstenaars te koop zijn. Bijzonder mooi vormgegeven en vol handige features, zoals je eigen salons waar je schilderijen en beelden kunt bewaren die je mooi vindt, maar (nog) niet wilt kopen.