Voorwoord van Meer weten over Internet
Toen ik in 1995 via de Digitale Stad met Internet kennismaakte, ging er een wereld voor me open. Een Amerikaanse vriend van wie ik al een paar jaar geen niets had gehoord, schreef me een brief met daarin zijn e-mailadres. Die brief had er zeven weken over gedaan om mij te bereiken. Ik woonde al lang niet meer bij mijn ouders, naar wier adres Craig de brief had gestuurd. En ook mijn ouders waren verhuisd. De nieuwe bewoners van het huis van mijn ouders waren zo aardig de brief door te sturen naar mijn vader, die hem vervolgens naar mij stuurde.
Mijn antwoord aan Craig had slechts een paar seconden nodig om hem te bereiken. Ik stuurde hem een e-mail in plaats van een 'snail mail'-brief. Snail mail (slakkenpost) is Internetjargon voor de gewone post, die in vergelijking met elektronische post zo traag is als een slak. Toen ik Craig mijn eerste e-mail stuurde (ik had me een paar weken daarvoor als bewoner van de Digitale Stad aangemeld op de universiteit) kende ik de term snail mail niet. Wel was me meteen duidelijk dat ik niet meer zonder Internet wilde.
Wie in 1995 enthousiast vertelde over zijn belevenissen op cyberspace, liep een grote kans meewarig aangekeken te worden door vrienden en collega's. Ze moesten niets van Internet weten. Dat was allemaal 'hype' en niets voor 'gewone mensen'.
Dat ik vanuit mijn werkkamer discussieerde met een hoogleraar over mijn promotie-onderzoek, met wie ik anders nooit in contact was gekomen, elke dag de New York Times las, allerlei aardige mensen ontmoette, verliefd werd - die ervaringen kon ik vijf jaar geleden maar met weinig mensen delen. Eigenlijk alleen met andere Internetgebruikers.
Na mijn eerste e-mail kwam mijn leven in een soort stroomversnelling terecht. Ik wisselde van baan en had geen moeite met een verhuizing naar een afgelegen buurt in Amsterdam omdat ik via het net dagelijks contact bleef houden met vrienden en kennissen die ik niet meer per fiets kon bereiken.
Anno 2000 is Internet niet meer weg te denken. Het nieuwe medium heeft zich in Nederland in vijf jaar tijd ontwikkeld van een computernetwerk voor een handvol enthousiastelingen tot een massamedium, waar meer dan de helft van de Nederlanders zo nu en dan gebruik van maakt.
Meer weten over Internet is bedoeld voor beginnende Internetgebruikers en mensen die overwegen binnenkort online te gaan. In het boek worden de belangrijkste Internettoepassingen behandeld. Uitgelegd wordt onder meer wat het world wide web is, hoe u informatie op Internet zoekt, hoe u een e-mailbericht verstuurd en een eigen homepage kunt maken.
Daarnaast gaat het boek in op virtuele gemeenschappen, discussiegroepen en mailinglijsten. Ook online winkelen, betalen op Internet en privacybescherming komen aan bod.
In elk hoofdstuk staan handige tips en verwijzingen naar websites waar meer informatie over het desbetreffende onderwerp is te vinden. Een lijst met praktische websites is te vinden in hoofdstuk zes. In dit hoofdstuk vindt u de beste websites op het gebied van zoeken, nieuws, uitgaan, reizen, politiek, werk, literatuur en nog veel meer onderwerpen.
Lees ook het eerste hoofdstuk.