Providers in het nauw door tapverplichting
Marie-José Klaver
(Carp, 19 december 2000)
Internetten zou wel eens fors duurder kunnen worden, denkt de NLIP, de branchevereniging van Nederlandse internetaanbieders. Providers zijn volgens de Telecommunicatiewet sinds december 1998 verplicht hun systemen aftapbaar te maken. De politie moet toegang kunnen hebben tot de gegevens van verdachte internetgebruikers.
Internetaanbieders zijn tot nu toe vrijgesteld van de verplichting alle apparatuur en netwerken aftapbaar te maken omdat er nog geen goede aftapmachines bestaan. Ook over de technische methode zijn de providers het nog niet eens. Volgend jaar moeten de providers beginnen met het installeren van tapapparatuur.
Volgens Hans Leemans, directeur van de NLIP, zal de aftapverplichting voor een kaalslag in het Nederlandse providerlandschap zorgen. De internetaanbieders die de tapapparaten kunnen betalen zullen de kosten doorberekenen aan hun klanten, meent Leemans. Internettoegang zal zo'n 20 tot 25 procent duurder worden.
Veel kleinere providers, waarvan er zo'n 100 zijn in Nederland, zullen hun activiteiten moeten staken, zo vreest Leemans. Ze kunnen de kosten van de aftapcomputers, die waarschijnlijk 1,5 miljoen gulden per stuk gaan kosten, niet opbrengen.
Xs4all is niet van plan de prijzen te verhogen, zegt woordvoerder Sjoera Nas. "Er zijn ook nog helemaal geen aftapmachines op de markt. We hebben nog geen echte offerte gehad." Ook als er wel aftapapparatuur te koop is, is Xs4all (90.000 gebruikers) niet van plan de kosten af te wentelen op de klanten.
Internet Access Eindhoven (15.000 klanten) wil de prijs voor abonnementen wel verhogen. "Wij beschouwen deze investering als kosten om het gebruik van het digitale netwerk optimaal te houden. Iedereen die gebruik maakt van dat netwerk moet daar aan bijdragen", zegt communicatiemanager Claudia Langner van Internet Access Eindhoven, dat in april is overgenomen door Vianet.works.
Een woordvoerder van Delftnet, een kleine lokale aanbieder, zegt dat hij geen geld heeft om te investeren. Hij vindt dat de overheid zelf de kosten van de nieuwe apparatuur op zich moet nemen. "Zij willen dat wij die voorzieningen treffen."
(Verschenen in Carp, 19 december 2000)
Zie ook: Telecomwet geeft overheid te veel macht
(NRC Handelsblad, 1 juli 1998)