A R T I K E L E N   >> P R I V A C Y

  home   |  artikelen   | weblog   |  boek   |  links   |  bio   | contact


Internet
Recht
Providers
E-commerce
Spam
Filteren
Privacy
Aftappen
Echelon
Hacken
Virussen
Beveiliging
Cybercultuur
Agents
Kunst
Recensies
Media
Browsers
Vrouwen
Kinderporno
Misc

Cd roms
Spelletjes
Educatief

 

 

P R I V A C Y:

'Recht anonimiteit internet niet beperken'
(NRC Handelsblad, 15 maart 2006)
Internetgebruikers en mobiele bellers hebben niet genoegmogelijkheden om zich te verzetten tegen het registreren engebruiken van hun gegevens, stelt jurist Anton Ekker.

Privacyrisico bij nieuw zoeksysteem Google
(NRC Handelsblad, 23 februari 2006)
Via een nieuwe zoekprogramma kunnen bedrijfsgeheimen, e-mailcorrespondentie, sollicitatiebrieven, belastingaangiftes en verslagen van chatsessies bij Google terecht komen.

Privacy-prijzen voor Verdonk en Sony
(NRC Handelsblad, 30 januari 2006)
Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft dit weekeinde een Big Brother Award gekregen - een 'prijs' die jaarlijks wordt uitgereikt aan personen, bedrijven en instellingen die de privacy schenden. Ook ideeën kunnen in aanmerking komen voor een prijs.

Wikipedia gedaagd over naam dode hacker
(NRC Handelsblad, 13 januari 2006)
De ouders van de overleden Duitse hacker Tron zijn naar de rechter gestapt omdat de online encyclopedie Wikipedia de volledige naam van hun zoon noemt. Tron was het hackerspseudoniem van Boris Floricic. De informaticastudent stierf in oktober 1998 op 26-jarige leeftijd in Berlijn onder mysterieuze omstandigheden.

`P2p-gebruikers nog niet vogelvrij'
(NRC Handelsblad, 28 november 2005)
De Hoge Raad stelde vrijdag dat een internetprovider de adresgegevens moet vrijgeven van een klant die schade had veroorzaakt. Moeten gebruikers van uitwisselprogramma's als Kazaa en Bearshare nu oppassen?

Naam op web bij schade openbaren
(NRC Handelsblad, 26 november 2005)
Internetaanbieders moeten de identiteit van klanten bekendmaken als deze schade berokkenen aan derden. Dat heeft de Hoge Raad gisteren besloten in een zaak van een Tilburgse postzegelhandelaar tegen provider Lycos. De Hoge Raad bevestigde daarmee eerdere vonnissen van het gerechtshof en de rechtbank.

Cyberstalker is moeilijk te ontlopen
(NRC Handelsblad, 16 november 2005)
Internet leent zich uitstekend voor beledigingen en anomieme klachten. Het is minder makkelijk je te verweren tegen cyberstalking.

Onverdachte burgers bespied
(NRC Handelsblad, 10 juni 2002)
Europol wil dat internetproviders en telecombedrijven alle activiteiten van hun klanten opslaan en bewaren voor opsporingsdoeleinden. De plannen voor gegevensopslag van de Europese politiedienst lekten kort na de stemming in het Europees Parlement over een soortgelijk, maar minder vergaand, voorstel uit.

Europese zorgen over cookies
(NRC Handelsblad, 3 juni 2002)
Het privacybeleid van de Europese Unie heeft iets tegenstrijdigs. Aan de ene kant wordt de privacy van burgers goed beschermd door de Privacyrichtlijn. Als het aan de andere kant om overheidsbemoeienis met persoonsgegevens gaat, kiest de Europese Unie niet voor de burger.

Onderzoek tegen Microsoft Passport
(Netkwesties, 30 mei 2002)
De Europese Commissie onderzoekt momenteel of Microsoft Passport inbreuk maakt op de Europese privacywetgeving. Wat is Passport en wat zijn de bezwaren?

Kaping op het web
(NRC Handelsblad, 27 mei 2002)
Steeds meer programma's en websites zijn voorzien van spyware. Spyware is software die stiekem wordt geďnstalleerd en gebruikmaakt van de internetverbinding van de gebruiker om surfgegevens door te sturen naar bedrijven of advertenties oproept.

'Gegevenskoppeling is ver weg en abstract'
(Netkwesties, 1 november 2001)
Bert-Jaap Koops en Anton Vedder, onderzoekers aan de Katholieke Universiteit Brabant, deden begin dit jaar een uitgebreid onderzoek naar de privacy-opvattingen in Nederland. Aan de hand van concrete vragen over opsporingssituaties moesten mensen vertellen of ze de inzet van een bepaald middel (bijvoorbeeld camara's of afluisteren) geoorloofd vonden of niet. Het onderzoek wordt 9 november gepubliceerd door Sdu. Een interview met Koops en Vedder.

Privacy volgens John Borking
(Informatiebeveiliging, augustus 2001)
John Borking is vicevoorzitter van de Registratiekamer. Borking, die als jurist is afgestudeerd, gelooft dat het recht alleen niet voldoende is om de privacy te beschermen. De Registratiekamer krijgt straks meer macht om privacyschendingen juridisch aan te pakken, maar moet ook blijven zoeken naar technische oplossingen.

Tussen controle en coulance
(Carp, 23 januari 2001)
Het is nog niet eens zo lang geleden dat privé-internetten op het werk werd beschouwd als nuttig en leerzaam. Inmiddels kunnen we het zo goed en doen we het zo vaak dat werkgevers beginnen te morren. Wat mag er nu eigenlijk wel en wat niet? De regels op een rijtje.

'Niemand controleert Echelon'
(NRC Handelsblad, 23 januari 2001)
Maurice Wessling, directeur van Bits of Freedom, vindt dat er meer parlementaire controle moet komen op afluistersystemen. Wessling, directeur van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, riep het parlement vorig jaar op een onderzoek in te stellen naar Echelon. Gisteren nam dit een aanvang met een rondetafelgesprek, waar deskundigen onder wie Wessling zelf over Echelon werden gehoord. Volgens Wessling lopen parlementen in binnen- en buitenland hopeloos achter de feiten aan.

Een beetje anoniem
(NRC Handelsblad, 6 januari 2001)
De privacy op internet is doorgaans slecht gewaarborgd maar volledige anonimiteit is niet wenselijk. De oplossing van Ian Goldberg: een glijdende schaal met toenemende anonimiteit.

Amazon.com verandert privacybeleid
(NRC Handelsblad, 18 september 2000)
De digitale winkel Amazon.com heeft bekend gemaakt de profielen van klanten in de toekomst te gaan verkopen. Amazon.com, dat onder meer boeken, cd's, speelgoed, computers en auto's verkoopt, verzamelt al sinds 1996 informatie over klanten.

Privacy ook zaak voor internetgebruiker zelf
(NRC Handelsblad, 15 juli 2000)
Internetgebruikers kunnen veel doen om hun eigen privacy te beschermen. Uit luiheid of onverschilligheid komen ze daar vaak niet toe. Privacy op internet is uiteindelijk een gedeelde verantwoordelijkheid voor de gebruiker, de provider en de overheid.

Privacy?
(NRC Handelsblad, 29 juni 2000)
Uit een recent onderzoek van de Registratiekamer blijkt dat een groot deel van de Nederlandse providers onzorgvuldig omgaat met de persoonsgegevens en het surfgedrag van klanten.

Spyware
(NRC Handelsblad, 22 mei 2000)
Gratis software is niet altijd zo gratis als het lijkt. Een aantal programma's verzamelt stiekem allerlei gegevens over de gebruiker die worden doorgestuurd naar de fabrikant. Spyware wordt zulke software genoemd die ongemerkt gebruikmaakt van de internetverbinding van de gebruiker om privacygevoelige gegevens door te sturen.

Amerikaanse consumenten willen hun privacy terug
(NRC Handelsblad, 18 februari 2000)
De fusie tussen online advertentiebedrijf DoubleClick en marketingbedrijf Abacus Direct was vanaf het begin omstreden. Samen beschikken de Amerikaanse bedrijven over uiterst gedetailleerde informatie over heel veel mensen.

Anoniem surfen
(NRC Handelsblad, 20 december 1999)
Voor wie prijs stelt op online privacy is er nu Freedom. Freedom is een onlangs op de markt gebracht softwarepakket dat Internetters volledige anonimiteit garandeert. Het is gemaakt door het Canadese bedrijf Zero- Knowledge Systems, een groep privacybewuste en vrijheidslievende technici, met een goede neus voor zaken.

Het grote gluren is begonnen
(NRC Handelsblad, 10 september 1999)
We zijn geen moment meer onbespied. Al onze bewegingen en handelingen worden elektronisch geregistreerd. Internet werd geboren toen twee computers in september 1969 voor het eerst een 'netwerk' vormden. Maar hoe anoniem is cyberspace dertig jaar later nog? De sleutel voor e-commerce is onlangs gekraakt. E-mail was een daglang voor iedereen te lezen. Een Canadese politicoloog bepleit de terugkeer van Grote Broer, om de digitale chaos te reguleren.

Debat over achterdeur in Windows ter spionage
(NRC Handelsblad, 8 september 1999)
In Windows van Microsoft zit een achterdeurtje waardoor de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA) computergebruikers kan bespioneren.

Anoniem op Internet via XS4ALL
(NRC Handelsblad, 4 mei 1999)
Provider XS4ALL uit Diemen gaat anonieme toegang tot Internet aanbieden. De Internetaanbieder doet mee aan een privacycampagne van het Canadese bedrijf Zero-Knowledge Systems.

Pentium III en Windows 98 onveilig
(NRC Handelsblad, 13 maart 1999)
Chipfabrikant Intel en softwareconcern Microsoft liggen vanwege ernstige privacyschendingen onder vuur van consumentenorganisaties en Internetgebruikers. De nieuwe producten van beide marktleiders, wereldwijd door miljoenen consumenten gebruikt, zijn zo lek als een mandje.

Microsoft schendt privacy met Windows
(NRC Handelsblad, 10 maart 1999)
Softwaregigant Microsoft is in opspraak gekomen wegens een privacylek in het besturingssysteem Windows 98. Amerikaanse computerdeskundigen van Phar Lap Software in Massachusetts hebben eind vorige week bekend gemaakt dat het veel gebruikte Windows 98 een vrijwel onzichtbaar persoonlijk identificatienummer bevat dat gekoppeld is aan de naam van de computergebruiker.

Tips om zo anoniem mogelijk te blijven online
(NRC Handelsblad, 11 maart 1999)
Wie bent u? Waar surft u? Wat heeft u via Internet gekocht? Wie zich niet goed beveiligt, gooit zijn persoonlijke gegevens op straat.

Big Brother Inside
(NRC Handelsblad, 27 januari 1999)
Amerikaanse Internet-aandelen staan torenhoog. Amerika gelooft in de elektronische handel. Maar hoe staat het met de bescherming van de privacy van consumenten? Volgens de Amerikaanse regering gaat de Europese privacy-wetgeving veel te ver. In de VS protesteren consumentenorganisaties tegen een nieuwe chip van Intel, omdat deze de privacy zou bedreigen.

EU-werkgroep wil uitgebreid afluisternetwerk
(NRC Handelsblad, 9 januari 1999)
Een EU-werkgroep heeft gepleit voor een afluisternetwerk om communicatie tussen burgers doorlopend te kunnen onderscheppen.

Telecomwet geeft overheid te veel macht
(NRC Handelsblad, 1 juli 1998)
De Tweede Kamer heeft onlangs met ruime meerderheid de nieuwe Telecommunicatiewet aangenomen. Deze wet, bedoeld om een eind te maken aan de overheidsbemoeienis met de telecomsector, biedt de staat zeer ruime mogelijkheden het doen en laten van burgers in de gaten te houden.

Privacy en de browsers
(NRC Handelsblad, 7 november 1998)
Gold tot nu toe privacyschending via browsers nog als bug, in de nieuwe browsers is het tot feature verheven. Terwijl de huidige versies van de browsers van Netscape Communications en Microsoft nog vol half opgeloste beveiligingsfouten en privacylekken zitten, brengen beide softwarefabrikanten alweer nieuwe versies uit.

World Online verliezer in wedstrijd: e-mail 'op straat'
(NRC Handelsblad, 19 juni 1998)
Op uitnodiging van Internetaanbieder World Online hebben duizenden gebruikers de afgelopen dagen meegedaan aan een 'hackwedstrijd'. Computerkrakers hebben elektronische postbussen van World Online geopend waarin zich ruim tweeduizend e-mails van klanten aan de provider bevonden. De e-mails zijn op Internet openbaar gemaakt.

Surfgedrag klanten zichtbaar voor derden
(NRC Handelsblad, 10 juni 1998)
Bij de Internetdienst van Telekabel en EuroNet in Friesland is opnieuw een lek geconstateerd. Op Internet zijn gegevens van Telekabel-klanten uit Leeuwarden die op Internet surfen openbaar gemaakt. Derden konden precies zien welke websites abonnees van Telekabel bezoeken.

Persoonsgegevens abonnees op Internet
(NRC Handelsblad, 9 juni 1998)
Op Internet circuleert een lijst met persoonsgegevens van ongeveer 430 abonnees van de Internetdienst van Telekabel in Velp. Het betreft gegevens als naam, adres, woonplaats en 'IP-adres' (Internetadres) van Telekabel-klanten uit Leeuwarden.

Registratiekamer kritiseert PTT-net
(NRC Handelsblad, 19 maart 1998)
Volgens de Registratiekamer, die toezicht houdt op de Wet Persoonsregistraties, handelt PTT Telecom onrechtmatig omdat het klantenbestand van 'Het Net' van PTT Telecom - dat de persoonsgegevens van abonnees bevat - voor iedere bezoeker van dit netwerk te raadplegen is.

Digitale recherche zal ten koste gaan van privacy
(I&I, maart 1998)

Gluren naar bezoekers
(NRC Handelsblad, 21 april 1998)
Bijna driekwart van de Internetgebruikers maakt zich zorgen om zijn privacy tijdens het surfen, zo blijkt uit onderzoeken. Een vrees die niet ongegrond is, als je ziet welke informatie browsers doorgeven aan de plaatsen die je bezoekt.

Niets vragen, niets zeggen
(NRC Handelsblad, 10 februari 1998)
'Boysrch' was de schuilnaam waarmee de 36-jarige marineofficier Timothy McVeigh via zijn provider America Online (AOL) op Internet surfte. In zijn digitale profiel stond dat hij homoseksueel was. Zodra het leger een link had gelegd tussen het online profiel van 'Boysrch' en McVeigh werd hij van al zijn functies ontheven en werd de ontslagprocedure in gang gezet.

'Geheime dienst VS luistert Europa af'
(NRC Handelsblad, 5 februari 1998)

Digitaal briefgeheim
(NRC Handelsblad, 16 december 1997)

Het nieuwe hacken
(NRC Handelsblad, 12 augustus 1997)

mjk@marie-joseklaver.nlMarie-José Klaver


Bovenkant pagina