A R T I K E L E N   >> A F T A P P E N

  home   |  artikelen   | weblog   |  boek   |  mailinglist   |  links   |  bio   | contact


Internet
Recht
Providers
E-commerce
Spam
Filteren
Privacy
Aftappen
Echelon
Hacken
Virussen
Beveiliging
Cybercultuur
Agents
Kunst
Recensies
Media
Browsers
Vrouwen
Kinderporno
Misc

Cd roms
Spelletjes
Educatief

 

 

A F T A P P E N:

'Niemand controleert Echelon'
(NRC Handelsblad, 23 januari 2001)
Maurice Wessling, directeur van Bits of Freedom, vindt dat er meer parlementaire controle moet komen op afluistersystemen. Wessling, directeur van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, riep het parlement vorig jaar op een onderzoek in te stellen naar Echelon. Gisteren nam dit een aanvang met een rondetafelgesprek, waar deskundigen onder wie Wessling zelf over Echelon werden gehoord. Volgens Wessling lopen parlementen in binnen- en buitenland hopeloos achter de feiten aan.

Een slimme stofzuiger in de ruimte
(NRC Handelsblad, 9 september 2000)
Bestaat Echelon, een elektronisch spionagenetwerk dat wereldwijd telefoongesprekken, fax en e-mail onderschept? De Amerikaanse regering ontkent dat. Het Nederlandse kabinet weet het niet. Maar overal in Europa zijn politici ervan overtuigd. Deze week begonnen Europarlementariërs een onderzoek.

Providers in het nauw door tapverplichting
(Carp, 19 december 2000)
Internetten zou wel eens fors duurder kunnen worden, denkt de NLIP, de branchevereniging van Nederlandse internetaanbieders. Providers zijn volgens de Telecommunicatiewet sinds december 1998 verplicht hun systemen aftapbaar te maken. De politie moet toegang kunnen hebben tot de gegevens van verdachte internetgebruikers.

De tanden van Carnivore
(NRC Handelsblad, 24 november 2000)
Carnivore, het omstreden internetafluistersysteem van de FBI, kan veel meer informatie verwerken dan de opsporingsdienst beweert. Uit documenten van de FBI blijkt dat Carnivore zonder meer al het ongefilterde verkeer kan afvangen en opslaan.

Britse politie legt oor te luister op internet
(NRC Handelsblad, 15 juli 2000)
In Europa loopt Groot- BrittanniŽ voorop bij het aftappen van internetverkeer. De nieuwe regels zorgen voor veel commotie.

FBI erkent 'afluisteren' e-mail
(NRC Handelsblad, 13 juli 2000)
De FBI maakt gebruik van een technologisch zeer geavanceerd afluistersysteem voor e- mail. De opsporingsdienst beschikt over twintig krachtige surveillancecomputers die Carnivore genoemd worden. Dit heeft de FBI bevestigd tegenover The Wall Street Journal.

Justitie wil Internettap
(NRC Handelsblad, 27 april 1999)
Internetprovider XS4all verzet zich tegen de wens van politie en justitie om eigenhandig digitale communicatie af te tappen. "Communicatie wordt een verdachte bezigheid."

EU-werkgroep wil uitgebreid afluisternetwerk
(NRC Handelsblad, 9 januari 1999)
Een EU-werkgroep heeft gepleit voor een afluisternetwerk om communicatie tussen burgers doorlopend te kunnen onderscheppen.

Rechter onbevoegd in zaak tappen Internet
(NRC Handelsblad, 21 november 1998)
Kan een Internetaanbieder op grond van de huidige wet verplicht worden om het elektronische verkeer van een klant af te tappen?

Europees Parlement: Akkoord aftappen VS en EU
(NRC Handelsblad, 17 oktober 1998)
De lidstaten van de Europese Unie hebben een overeenkomst met de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI gesloten om alle vormen van datacommunicatie, zoals telefoon-, fax- en Internetverkeer, af te tappen. Dat blijkt uit een rapport van het zogeheten Scientific and Technological Options Assessment van het Europees Parlement.

Europarlement keurt afluisteren door VS af
(NRC Handelsblad, 16 oktober 1998)
Het Europees Parlement heeft de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency (NSA) veroordeeld. Het Parlement wil dat grootschalige afluisteroperaties, zoals die volgens een rapport ten behoeve van het Europees Parlement door de NSA onder de codenaam Echelon worden uitgevoerd, aan democratische controle worden onderworpen.

Telecomwet geeft overheid te veel macht
(NRC Handelsblad, 1 juli 1998)
De Tweede Kamer heeft onlangs met ruime meerderheid de nieuwe Telecommunicatiewet aangenomen. De nieuwe Telecomwet verplicht beheerders van communicatienetwerken en -diensten tot het aftapbaar maken van hun apparatuur en verbindingen en geeft de overheid daarmee een ongekend grote macht om burgers af te luisteren.

De opmars van de wereldwijde controle
(NRC Handelsblad, 7 februari 1998)
Spionage floreert, ook na het einde van de Koude Oorlog. De toenemende afhankelijkheid van de samenleving van faxen, de elektronische snelweg en de mobiele telefonie maakten het werk van de inlichtingendiensten er alleen maar eenvoudiger op.

'Geheime dienst VS luistert Europa af'
(NRC Handelsblad, 5 februari 1998)
De Verenigde Staten tappen stelselmatig al het Europese telefoon-, fax- en e-mailverkeer af. Via een netwerk van satellieten luistert de tot voor kort geheime Amerikaanse National Security Agency (NSA) Europa af.

mjk@marie-joseklaver.nlMarie-Josť Klaver

Internetcolumn
Lees Apenstaartje,
een twee keer per week
verschijnende rubriek
over Internet.


Bovenkant pagina