A R T I K E L E N   >> P R I V A C Y

  home   |  artikelen   |  boeken   |  mailinglist   |  links   |  bio   | contact


Internet
Recht
Providers
E-commerce
Spam
Filteren
Privacy
Aftappen
Echelon
Hacken
Virussen
Beveiliging
Cybercultuur
Agents
Kunst
Recensies
Media
Browsers
Vrouwen
Kinderporno
Misc

Cd roms
Spelletjes
Educatief

Privacyrisico bij nieuw zoeksysteem Google

Marie-José Klaver
(NRC Handelsblad, 23 februari 2006)

De nieuwe versie van het zoekprogramma Google Desktop bevat ernstigeprivacyrisico's voor de gebruiker.

Google Desktop is een gratis zoekprogramma voor particulieren en bedrijven om op de harde schijf van een computer snel naar bestanden, foto's, video's, chatlogs, bezochte sites e ne-mailberichten te zoeken.

De nieuwste versie van de zoekapplicatie, Google Desktop Bta 3, heeft een nieuwe functie - search across computers geheten - die ook vertrouwelijke gegevens naar de computers van Google stuurt.

Het Amerikaanse zoekbedrijf bewaart kopieen van de doorzochte tekstbestanden maximaal 30 dagen. Op deze manier kunnen bedrijfsgeheimen, e-mailcorrespondentie, sollicitatiebrieven, belastingaangiftes en verslagen van chatsessies bij Google terecht komen. Google heeft de nieuwe functie toegevoegd om het zoeken op meerdere computers van dezelfde gebruiker gemakkelijker te maken.

De Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation raadt computergebruikers aan om de nieuwe zoekfunctie uit teschakelen. De organisatie vreest dat het voor overheden anders heel eenvoudig wordt om via Google toegang tot documenten op harde schijven van burgers te krijgen. Ook Google adviseert inmiddels de functie uit te zetten om te voorkomen dat vertrouwelijke gegevens de pc verlaten: 'We begrijpendat uw bedrijfsgegevens goud waard zijn'.

Google Desktop: desktop.google.nl

(Verschenen in NRC Handelsblad, 23 februari 2006)

mjk@marie-joseklaver.nl

23 februari 2006
Bovenkant pagina