Homo digitalis
Marie-José Klaver
(FEM De Week, juni 2001)
Hoofdstuk 7 - Zegen en straf
De digitale toekomst? Overal nog sneller computeren. De problemen groeien mee.
De revolutie is nog maar net begonnen. Er staat ons nog heel wat te wachten de komende jaren. De belangrijkste verandering die zich aftekent, naast het almaar sneller worden van pc's, is het draadloos worden van apparaten, in combinatie met breedband-netwerken. Draadloze technieken als Bluetooth en umts (snel mobiel internetten) staan op het punt van doorbreken. Ze zullen een keur aan nieuwe apparaten opleveren, variërend van webtelefoons tot nieuwe handhelds.
Een andere technologie die de komende maanden zal doorbreken, is FireWire. FireWire, ook wel aangeduid als IEEE 1394 en i.LINK, transporteert data razendsnel tussen pc's en randapparatuur. Een cd-rom met 650 megabyte aan gegevens is binnen een paar seconden gekopieerd via FireWire, dat nu al in Apple-computers en duurdere laptops is ingebouwd.
We kunnen straks dus op nog meer plaatsen nog sneller computeren, en de voordelen zijn evident. Werknemers kunnen meer dankzij hun digitaal gereedschap, en ze kunnen het beter. Dus ja, het ontstaan van de homo digitalis is een verbetering.
Maar dat wil niet zeggen dat de kantoormens in een technologisch paradijs zal belanden. Hoe meer nieuwe software en apparaten, des te meer problemen. 'Where there's gain there's pain', zoals een redacteur van het internettijdschrift Red Herring het ooit uitdrukte. Letterlijk zelfs: rsi en burn-out zullen naar verwachting epidemische vormen aannemen.
Bedrijven die programma's leveren om software te managen, voorspellen dat ze de komende jaren flink zullen groeien. Hoe meer apparaten en programma's aan elkaar gekoppeld worden, of dat nu met of zonder kabels gebeurt, des te meer hulp is er nodig. En de controle op werknemers, om juridische problemen te voorkomen, zal almaar toenemen. Hoe meer mensen met digitaal gereedschap communiceren, hoe belangrijker het bijvoorbeeld wordt om te controleren wie zij eigenlijk zijn. Biometrie, de herkenning van mensen aan lichaamskenmerken, zal vermoedelijk een hoge vlucht nemen. De eerste identificatieapparaten die de gebruiker herkennen aan zijn vingerafdruk of iris zijn al op de markt. Microsoft is van plan op korte termijn Windows geschikt te maken voor biometrische beveiliging. Van de privacy van werknemers blijft zo weinig over.
Elke nieuwe fase in de digitale revolutie schept nieuwe problemen. Maar omdat er veel te winnen is - tijd, geld, klanten - zullen we ook met de nieuwe generatie computerproblemen moeten leren leven.
Marie-José Klaver is auteur van Internetjungle (Van Holkema & Warendorf 2001).
Terug naar het begin: Hoofdstuk 1 - Revolutie op kantoor
(Verschenen in FEM De Week, special New.Economy, juni 2001)